O pledoarie pentru creativitate

9 septembrie, 2014

De data asta nu e vorba de o problema lingvistica, ci de una de creativitate.
Ar trebui sa tin un blog separat despre aceasta tema vasta, si nesfarsitele avataruri ale omului creativ. Dar, pana atunci, plasez aici acest text, care m-a impresionat profund cand l-am descoperit la Brain Pickings.

Despre perfectionism

Anne Lamott

iti pasa macar un pic ca inca esti dependent de a le face pe plac oamenilor, si ca inca pui necesitatile, problemele si cariera altora inaintea vietii tale creatoare si spirituale? Ca iti dai pe gratis intreaga ta viata, pentru a „ajuta” pe altii, si pentru a face impresie? Ei bine, ajutorul tau nu e de nici un ajutor, si nu isi atinge tinta.

E ok pentru tine ca amai sa scrii, sau ca amai orice care tine de chemarea ta spirituala si creatoare, doar pentru ca prioritatea ta e sa mergi la sala de forta, sau sa faci yoga cinci zile pe saptamana? Ai fi dispus sa dai una din acele zile inapoi, doar ca sa studiezi poezia? Sau sa ai o desteptare spirituala? Te-ai intrebat vreodata in ultima vreme: „cat de viu imi doresc eu sa fiu?”. Caci totul decurge foarte repede. E deja mijlocul lunii iunie, Dumnezeule! Cine ar fi crezut? Eu credeam ca suntem in martie.

E timpul sa devenim seriosi in privinta bucuriei si a implinirii, sa lucram la cartile noastre, la cantecele si la dansurile noastre, la gradinile noastre. Dar perfectionismul e totdeauna prin apropiere, ca demonicul leu din Vechiul Testament, care pandeste, asteptand doar sa atace. Te va convinge ca cartea ta aflata in lucru nu e mare lucru, si ca oricum n-o sa te publice nimeni niciodata. (Stai un pic, uita de leul satanic, si gandeste-te doar la parintii tai, in viata sau deja morti, sau la matusa ta Beth, sau la prietenii tai pasiv-agresivi, despre care noi toti stim ca ar trebui sa-i parasesti pentru ca nu-ti fac bine, si care toti o sa te intrebe: „ah, scrii din nou? serios? ce dragut! Ai un impresar deja?”)

Ah, Dumnezeule, si cum o sa fie daca intr-o buna zi te trezesti ca ai deja 65 sau 75 de ani, si ca nu ai reusit niciodata sa scrii acele memorii sau acel roman, ca nu ai fost niciodata sa inoti in bazinele insorite si oceanele calde in toti acesti ani doar pentru ca ciorapii tai nu stateau bine sau pentru ca ai avut o burtica mare si agreabila?  Sau doar pentru ca erai asa de obsedat de perfectionism si de a face pe plac oamenilor, ai uitat sa ai o viata mare si suculenta si creativa, cu multa imaginatie si cu stat degeaba si privit in tavan si in gol, ca atunci cand erai un copil? Cand o sa-ti dai seama de lucrul asta, o sa iti franga inima. Nu lasa sa se intample asa ceva. Căința inseamna doar a schimba directia – si NU a ti se spune lucrurile astea de catre cineva care iti face semn cu degetul ca nu e bine ce faci. Căința e binecuvântare. Alege o directie noua, o tinta noua, una care nu te-ar deranja sa o si atingi, si tinteste catre ea. Tinteste luna de pe cer.
Traducere in limba româna: Horia Marinescu

din: Anne Lamott – Bird by Bird: Some Instructions on Writing and Life (NY, 1995) – „Pasare cu pasare – cateva instructiuni despre a scrie si despre viata”

Anne Lamott (born April 10, 1954) is an American novelist and non-fiction writer. She is also a progressive political activist, public speaker, and writing teacher. Based in the San Francisco Bay Area, her nonfiction works are largely autobiographical. Marked by their self-deprecating humor and openness, Lamott’s writings cover such subjects as alcoholism, single-motherhood, depression and Christianity. (citat din Wikipedia)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: