21 decembrie 1989, o imagine din chiar primele momente ale revoluției bucureștene, însă… retușată!

21 decembrie, 2013

am descoperit azi intamplator o imagine de la revolutie (via situl Adevărul) afisata de situl asociatiei „21 Decembrie”, aici).

Incercand sa recunosc persoanele din poza, am realizat ca unele dintre ele apar identic in mai multe locuri. Uitandu-ma mai atent am constatat ca poza e editata pe calculator, si ca partea originala a pozei, din stanga jos, e acoperita cu un colaj in care s-au folosit fragmente din alte locuri ale pozei.

Nu-mi dau seama de ce e asa, dar e interesant. Daca asociatia 21 decembrie cunoaste originea pozei, ar fi interesant de aflat ce stiu ei despre poza, si de unde au primit-o. E interesant si faptul ca poza e una din putinele poze pe care le-am vazut in internet, din perioada foarte incipienta a revolutiei bucurestene. Pare facuta din hotelul „Bucuresti”, si locul e cu siguranta intre Biserica Alba si cofetaria Nestor, pe Calea Victoriei. Judecand dupa pozitia lantului de scutieri, e vorba de primele momente de proteste din Bucuresti, probabil in jurul orelor 11-12, inainte de momentul „dizolvarii” demonstratiei oficiale (organizata de stat) din piata Palatului (dizolvarea produsa de faimoasa petarda a lui Dan Iosif). Mai tarziu, scutierii au fost plasati pe un aliniament din dreptul gradinii restaurantului Athenee Palace, respectiv a intrarii in barul de noapte din Athenee Palace, deci vreo 50-100 de metri mai aproape de piata Palatului.

Detalii despre retușul pozei:

* am marcat cu galben contururile evidente ale retusarii. E o retusare pe calculator, deci recenta, nu din perioada imediat urmatoare revolutiei. Se vede ca urmele retusului sunt mai exacte decat restul imaginii.

* in zona marcata de mine cu 1, retusul a fost facut prin aplicarea unei „pensule virtuale” cu care s-a acoperit, intr-un ton de gri potrivit, ce era dedesubt.

* apoi, in zonele 2 si 3 s-au aplicat mai multe colaje, folosind fragmente din restul pozei, pentru a acoperi deci si acolo poza originala. S-au folosit fragmente de poza marite sau micsorate, in asa fel incat sa se potriveasca cu perspectiva pozei. Marginile colajului (ale „cioburilor” de imagine) sunt usor de detectat, daca te uiti la ele mai de aproape (vezi imaginile-detaliu de mai jos). In zona 2 a ramas si o urma de „pensula virtuala”, pe care retusatorul nu s-a straduit s-o corecteze.

* locul pozei este clar pe Calea Victoriei, in fata hotelului Bucuresti, foarte aproape de biserica alba si de cofetaria „Nestor” de atunci. Am pus si o poza preluata de la www.rezistenta.net, in care se poate vedea contextul mai general al strazii si blocul langa care se afla manifestantii si scutierii. E vorba de un bloc socialist, construit dupa 1977.

* doua stelute galbene in partea de sus a imaginii indica doua locuri in care poza originala (developata pe hartie fotografica si probabil scanata mai tarziu) pare sa aiba niste defecte (impunsaturi de pioneze sau ceva similar).

la hotel bucuresti, 21. dec. 1989 (poza e retusata, nu stiu de ce) - sursa org. 21 decembrie (online)

la hotel bucuresti, 21. dec. 1989 (poza e retusata, nu stiu de ce) - sursa org. 21 decembrie (online) indicatii retus 1

la hotel bucuresti, 21. dec. 1989 (poza e retusata, nu stiu de ce) - sursa org. 21 decembrie (online) indicatii retus 2

la hotel bucuresti, 21. dec. 1989 (poza e retusata, nu stiu de ce) - sursa org. 21 decembrie (online) indicatii retus 3

langa_nestor (rezistenta.net) copy 2

langa_nestor (rezistenta.net) copy 1

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: