„a face vorbire” sau „a vorbi”?

3 decembrie, 2012

o construcție de care mă lovesc tot mai des în presa românească este „a face vorbire”.  Nu am reușit s-o găsesc în niciun dicționar. Pare să fie o expresie din jargonul  juridic, care a ajuns să fie folosită și în limbajul curent. Nu-mi explic deloc de ce o fi nevoie de ea – „a face vorbire” poate fi înlocuit absolut peste tot, chiar și în textele juridice, cu „a vorbi” sau „a discuta despre”.

două exemple de texte juridice:

„(…) presedintele ii va pune in vedere, la prima zi de infatisare, sa arate (…) toate mijloacele sale de aparare despre care se va face vorbire in incheierea de sedinta”

„Astfel, art. 6 alin. 1 pct. IV face vorbire despre alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale(…)”

un exemplu de text de presă:

„Ma mihnesc doar acele comentarii facute de cei care au ceva de zis fara sa fi avut curiozitatea si rabdarea sa vada filmul mai inainte. Pina la urma exprima o atitudine foarte dogmatica despre care si filmul face vorbire.” (Cristian Mungiu, in interviu online cu cititorii, Hotnews, 28.10.2012)

în nici unul din cazuri nu înțeleg utilitatea construcției complicate „face vorbire”, în care un verb (a vorbi) e înlocuit cu substantivizarea lui (vorbire) iar apoi i se pune iarăși un verb înainte (a face), pentru a face din substantivizarea unui verb iarăși un verb, doar că pe după colt! 🙂

(a face) + (vorbire) = (a face) + („a vorbi” substantivizat) = a vorbi

de ce simplu, dacă se poate complicat?

Reclame

5 Responses to “„a face vorbire” sau „a vorbi”?”

 1. sdfsdaf Says:

  Cred ca face parte din aceasi categorie cu „a face sens” in loc de „a avea sens”. Probabil ca ar dori sa utilizeze constructia „a face referire la” in loc de „a face vorbire”, dar e greu…

 2. horia Says:

  da, interesanta idee si corelare. multumesc!

 3. Uica Nita Says:

  De ce? Pentru ca vorbitorul – un snob – se simte mai important asa.

 4. Ana-Maria Rotaru Says:

  Si pe mine ma enerveaza cand vorbesc profanii cu ” se face vorbire”, „pe fond”, in speta”Bine ca nu si-au insusit si limbajul medicilor, ca cine stie ce mai iesea!

 5. horia Says:

  @Ana-Maria Rotaru
  intr-adevar! 🙂 Dar avem si preluari (insa inteligente) din limbajul medical, nu imi vin decat vreo doua in minte: „incontinenta verbala”, „politician aflat inca in faza anala” (vezi Freud!), sau ftizicii lui Bacovia… „La toamnă, când frunza vă îngălbeni, Când pentru ftizici nu se ştie ce noi surprize vor veni,- Alcoolizat, bătut de ploi, cum n-am mai fost cândva, Târziu, în geamul tău, încet, cu o monedă voi suna. Şi-n toamna asta udă, mai putredă ca cele ce s-au dus, Când vântul va boci, din nou, la cei de jos, la cei de sus …”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: