wikipedia – dominată de barbaţi, dezechilibrată în alegerea temelor

25 iulie, 2012

Un reportaj de astazi, de la Radio Ö1 (Austria), confirma ceea ce banuiam demult:

Editorii wikipediei sunt în majoritate de 92%bărbați. Wikipedia conține mii de articole ultra-detaliate despre programe de calculator care sunt uneori complet neinteresante și cu o răspândire extrem de redusa, însă șterge, ca fiind „nerelevante” articole despre moda și vestimentație. Miscarea feminista încearcă să denunțe si sa critice aceste situații si practici, considerate sexiste.

Am pățit și eu același lucru, nu cu articole despre vestimentație, dar cu articole despre arta și artiști. Pe de-o parte, ramuri ale artei sunt prezentate ca ramuri ale industriei (de ex. arta tapiseriei nu exista într-o vreme, în wikipedia romanească, decât ca „tehnica covorului”), pe de alta, pagini despre artiști sau specialiști din domeniul artelor sau al științelor umane sunt șterse, pentru ca o gașcă incultă de ingineri (care domina administratia wikipediei romanesti) decide ca „sunt irelevante”, si ca subiectele lor „nu sunt notorii”, dand chiar ca exemplu ca, si ei, bieti ingineri, au scris cate o carte despre ceva subiect marginal si probabil complet depasit, si ca nici ei nu au dreptul la o pagina in wikipedia. Nu e cazul lui Andrei Filotti, obscur inginer de „gospodărirea apelor”, căruia wikipedia.ro ii dedica un articol cu mult mai amplu decât oricăruia dintre marile nume ale culturii românești, și articolul este realizat de chiar soția sa, Ligia Filotti, și conține varii poze personale din copilărie, sau alături de automobilul personal, complet deplasate pentru o persoana cu notorietate extrem de redusă.

Asa cum am constatat și eu în wikipedia românească, tendința e confirmata și de reportajul de la Radio Ö1: wikipedia e dominata de utilizatori-mascul, iar discuțiile despre articole, și dacă e cazul sa fie șterse sau păstrate sunt duse cu duritate și fără nuanțe, fapt care „sperie utilizatorii de sex feminin” (Ö1).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: