Noulimba lui 2010: spre dezastrul limbii române, înainte! (G.H. Popescu)

1 martie, 2011

Gasesc la Strangers on the Net un articol de adevarata lupta si mobilizare impotriva prostirii limbii române: Noulimba lui 2010 – spre dezastrul limbii române, înainte! . Autor: George Hari Popescu („Ministrul Cyberculturii”).

Iata un extras:

„Am mai spus treaba asta şi cu alte ocazii: nu am date ştiinţifice, dar parcă în nici o ţară din Europa nu a pătruns atît de mult engleza în limba oficială şi nu a siluit-o prin faţă şi prin spate ca în România. Stăm pe spate şi ne lăsăm violaţi pînă în rărunchi de o engleză stîlcită. Împrumutăm cuvinte din limba lui Uncle Sam chiar şi în situaţiile cînd nu avem nevoie de ele, cînd în limba română există cuvinte pentru a desemna acele lucruri.

Hai să vă introduc în subiect (adică să vă prezint tema acestui text)

Justificarea pentru amestecul pe care-l folosim zilnic în comunicarea scrisă şi orală este că acele cuvinte din engleză “sună mai bine”. Da, pentru unii locaţie sună mai bine decît loc, chiar dacă nu înseamnă acelaşi lucru. Acum totul e vintage, nu mai e de colecţie. Acum ne îmbrăcăm stylish cînd e o ocazie specială, nu cu stil. În perioada sărbătorilor de iarnă ne-am simţit Craciunish, nu am simţit spiritul Crăciunului.

Best of-urile anului (sau best offurile , cum ar scrie unii) sunt:

Locaţie – se poate folosi la orice: cînd îţi schimbi locul pe scaun, cînd ai găsit un loc bun pentru a-ţi instala cortul, pentru a desemna zona în care locuieşti, pentru a spune unde ţi-ai lăsat ochelarii în casă.

Care – chiar, ştiaţi că pe vremuri chiar se folosea pe care la acuzativ? Acum, de la preşedintele ţării pînă la Răzvan Theodorescu şi Boc, toţi oamenii de vază folosesc “care” în loc de “pe care”.

Studioşilor le recomand să citească tendinţele din romglish pe 2010 şi noile intrări în noulimbă pe 2010, în afară de exemplele de mai jos.”

Restul aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: